۱۳۸۹ آذر ۱۹, جمعه

وظیفه جامعه ی جهانی در دفاع از حقوق بشر


به مناسبت "روز حقوق بشر" سازمان عفو بین‌الملل از سرکوب آزادی‌های اولیه در پاره‌ای از کشورها و در رأس آنها چین انتقاد کرد. حق آزادی و بیان در بسیاری از کشورها(از جمله در خلافت اسلامی - ایران) پایمال شده و به حیات و حرمت انسانی بی‌توجهی می‌‌‌‌شود

دهم دسامبر "روز جهانی حقوق بشر" خوانده شده است. به این مناسبت و همچنین به مناسبت اعطای جایزه صلح نوبل به لیو شیائوبو، نویسنده ناراضی چین، سازمان عفو بین‌الملل بار دیگر از جمهوری خلق چین انتقاد کرد.

مونیکا لوکه، دبیرکل سازمان عفو بین‌الملل گفت که در چین همچنان دیکتاتوری حاکم است. در این کشور عده بیشماری زندانی سیاسی هستند که تنها "جرم" آنها ابراز عقیده است. خانم لوکه تصریح کرد: «چین نمی‌تواند برای درازمدت یک غول اقتصادی باشد اما در سیاست مثل یک کوتوله رفتار کند.»

کریستیان وولف، رئیس جمهوری آلمان فدرال به مناسبت "سالروز حقوق بشر" از ادامه نقض اصول حقوق بشر در بسیاری کشورهای جهان انتقاد کرد. آقای وولف تأکید کرد: «در آلمان نیز ما باید تلاش کنیم شهروندان مهاجر بهتر در جامعه جذب شوند، به افراد معلول بهتر رسیدگی شود، زنان به حقوق برابر برسند و همه بچه‌ها از فرصت عادلانه برخوردار باشند. ما باید در جهت آشتی پیروان مذاهب گوناگون قدم برداریم.

گیدو وستروله، وزیر امور خارجه آلمان، بر اهمیت موازین حقوق بشر و ضرورت رعایت آن در سراسر جهان تأکید کرد و گفت: هنوز انسان‌هایی هستند که تنها به خاطر ابراز عقیده به زندان می‌افتند. هنوز هم افرادی از نژادپرستی و بیگانه‌ستیزی آسیب می‌بینند و به خاطر عقاید خود مورد تعقیب قرار می‌گیرند.

گوانتانامو را تعطیل کنید!

مقامات سازمان عفو بین‌الملل از ادامه کار بازداشتگاه آمریکایی گوانتانامو در خاک کوبا انتقاد کردند. آنها گفتند که افراد زندانی در این بازداشتگاه باید مثل شهروندان عادی در دادگاه‌های مدنی مورد محاکمه قرار گیرند و از حمایت قانون برخوردار باشند.

دبیرکل سازمان عفو بین‌الملل خواهان تعقیب قضایی جورج بوش، رئیس جمهور پیشین آمریکا، شد که بازداشتگاه گوانتانامو را به راه انداخت. خانم لوکه از باراک اوباما، رئیس جمهور ایالات متحده و برنده جایزه صلح نوبل در سال ۲۰۰۹ نیز انتقاد کرد. او گفت که آقای اوباما قول داده بود به فعالیت بازداشتگاه گوانتانامو پایان داده شود، اما به عهد خود وفا نکرد.

سازمان عفو بین‌الملل از کشورهای مکزیک و روسیه سفید به خاطر نقض خشن حقوق بشر و همچنین از چند کشور اروپایی به خاطر رفتار غیرانسانی با کولی‌های منسوب به عشایر روما نیز انتقاد کرد.

دفاع از حقوق پناهندگان

به مناسبت روز جهانی حقوق بشر، "شورای عالی امور پناهندگان" وابسته به سازمان ملل متحد طی اعلامیه‌ای تصریح کرد که نقض موازین حقوق بشر، عامل اصلی فرار و آوارگی انسان‌هاست. هنوز افراد بیشماری به خاطر مشکلات امنیتی و خطراتی مانند جنگ و نسل‌کشی زاد و بوم خود راترک می‌کنند.

ثبات و امنیت از کشورهای بحران‌زده مانند افغانستان، سومالی، عراق و کنگو رخت بر بسته است. بیهوده نیست که بیشترین متقاضیان پناهندگی در اروپا به شهروندان همین کشورها تعلق دارند.

به گفته کمیسر عالی امور پناهندگان، در مناطقی مانند جنوب سودان و ساحل عاج، زندگی انسان‌ها بازیچه دست افراد مسلح و بیرحم است. قهر و خشونت گسترده و تجاوز به انسان‌های ناتوان و غیرمسلح، نسل‌کشی و تصفیه‌های قومی در بسیاری از مناطق جهان امری روزمره است. جامعه جهانی موظف است که از افراد ستمدیده در برابر تجاوزگران به حیات و حقوق آنها دفاع کند.

شورای عالی امور پناهندگان، حق پناهندگی را بخشی از حقوق بنیادین بشر می‌داند، زیرا بیشتر مردم از بیم تعقیب و کشتارهای سیاسی از موطن خود آواره می‌شوند. این نهاد مدافع حقوق بشر از همه دولت‌های جهان می‌خواهد که سهم خود را در ابراز همبستگی با فراریان از ظلم و جور ادا کنند.

مجمع عمومی سازمان ملل متحد طی اجلاسی در پاریس به سال ۱۹۴۸ روز دهم دسامبر را روز "اعلامیه جهانی حقوق بشر" اعلام کرد. با این که این اعلامیه ضمانت اجرایی ندارد، اما کارپایه‌ای برای حقوق و آزادی‌های دموکراتیک شناخته می‌شود. طبق مفاد این اعلامیه دولت‌ها موظف هستند که آزادی‌های اساسی مانند آزادی وجدان و عقیده و نشر و بیان را محترم بشمارند، از زجر و شکنجه انسان‌ها جلوگیری کنند.

یک‌سال حقوق بشر در(خلافت اسلامی) ایران: فراگیر شدن سرکوب

کارنامه حقوق بشر (خلافت) اسلامی در ‌سال گذشته نیز نشان می‌دهد که نگاه امنیتی به فعالان مدنی و سیاسی، شامل حقوقدانان و شهروندان عادی هم شده است. یکی از نتایج سرکوب‌های جاری، محکومیت پیاپی ایران در عرصه‌های جهانی بوده است

فعالان حقوق بشر می‌گویند که سیاه‌ترین کارنامه حقوق بشری (خلافت) اسلامی، به دوران پس از انتخابات تعلق دارد. یک شهروند که مایل به افشای نام خود نیست، تاکید می‌کند که تنها پس از انتخابات بود که در روز روشن، مردم را زیر گرفتند، از روی پل پرت کردند یا به گلوله بستند.

هنجارهای حقوق بشر در ایران در یک سال و نیم گذشته سیری قهقرایی داشته‌اند، اما به موازات آن نیز، افکار عمومی بیش از پیش در طلب حقوق خود بوده است.


Deutsche Welle